Onderzoeksteam MRI

Team

team

Onderzoek

onderzoek

Team 2

Onder leiding van radioloog in opleiding Jeroen Vister onderzoekt het team de waarde van de 360°VR video over het MRI (hoofd/hals) onderzoek. Verbetert het de informatie aan patiënten? Vermindert het angst voor de ingreep? Kan het zorgen voor effectievere inzet van MRI scans? Dit zijn vragen waar zij antwoord op gaan geven.

Jeroen Vister

Radioloog in opleiding

Aniek Bruinen

Hoofdonderzoeker

Alireza Bayat

Onderzoeker

Maxima Medisch Centrum

Afdeling Radiologie

Stefan van Rooijen

Arts onderzoeker

Gerrit Slooter

Hoofdonderzoeker

Onderzoek

Het MRI team onderzoekt

Een MRI onderzoek is volgens patiënten een ingrijpend onderzoek. De huidige folders laten onvoldoende zien hoe het onderzoek in zijn werk gaat.

De voordelen van een 360 graden virtual reality video over het MRI hoofd/hals onderzoek wordt op verschillende vlakken onderzocht. De voorlichting met 360ºVR zal door de beleving veel concreter zijn dan met een geschreven document. Er is potentieel winst voor de patiënt die met 360ºVR de beleving van het onderzoek al heeft gehad. Zij hebben minder angst en zullen gunstiger oordelen over het onderzoek, de behandeling en het ziekenhuis.

Te verwachten valt dat per onderzoek een paar minuten minder tijd nodig zal zijn voor voorlichting en dat ook het aanleggen van het infuus voor contrasttoediening sneller zal verlopen. Indien per dag per scanner 2 onderzoeken meer kunnen worden uitgevoerd zal de productiviteit van de radioloog voor het MRI onderzoek toenemen met 6 tot 12%.

Bij een aantal patiënten zal het niet meer nodig zijn om sedatie toe te passen. Wekelijks zijn er dagdelen waarbij kinderen worden gesedeerd door de kinderarts om een MRI onderzoek te ondergaan. Voor de hele kleine kinderen zal dit noodzakelijk blijven maar bij kinderen van 6 tot 14 jaar zou voorlichting en angst reductie kunnen leiden tot een afname van procedures onder sedatie.

Betere voorbereiding en angstreductie zal mogelijk leiden tot minder bewegingsartefacten waardoor de kans op opnieuw scannen van series kan worden gereduceerd.