360°VR

vr

Onderzoek

onderzoek

Implementatie

implementatie

mri vr

Janet 35 jaar:

‘Ik was blij om te horen dat ik geen straling zou krijgen en dat er goed op me wordt gelet als ik in de buis lig.’

360°VR

Een MRI onderzoek is volgens patienten een ingrijpend onderzoek. De huidige folders laten onvoldoende zien hoe het onderzoek in zijn werk gaat. Virtual Reality biedt een moderne manier om patiënten te instrueren voor het MRI onderzoek. De 360 graden virtual reality video over het hoofd/hals onderzoek in de MRI neemt de patient mee vanuit de wachtkamer richting de omkleedkamer. Daar wordt vertelt over het belang om metalen materialen af te doen. Indien de patient een infuus krijgt wordt hier ook uitleg over gegeven. Daarna bestaat de mogelijkheid om eens een kijkje te nemen in de controlekamer van de radioloog en radiologie assistent. Vervolgens wordt de kijker meegenomen naar de MRI kamer waar uitgebreid uitleg wordt gegeven over de procedure, het harde geluid, en dat het magnetische veld niet schadelijk is.

Onderzoek

De voordelen van een 360°VR MRI video

De voordelen van een 360 graden virtual reality video over het MRI hoofd/hals onderzoek wordt op verschillende vlakken onderzocht. De voorlichting met 360ºVR zal door de beleving veel concreter zijn dan met een geschreven document. Er is potentieel winst voor de patiënt die met 360ºVR de beleving van het onderzoek al heeft gehad. Zij hebben minder angst en zullen gunstiger oordelen over het onderzoek, de behandeling en het ziekenhuis.

Te verwachten valt dat per onderzoek een paar minuten minder tijd nodig zal zijn voor voorlichting en dat ook het aanleggen van het infuus voor contrasttoediening sneller zal verlopen. Indien per dag per scanner 2 onderzoeken meer kunnen worden uitgevoerd zal de productiviteit van de radioloog voor het MRI onderzoek toenemen met 6 tot 12%.

Bij een aantal patiënten zal het niet meer nodig zijn om sedatie toe te passen. Wekelijks zijn er dagdelen waarbij kinderen worden gesedeerd door de kinderarts om een MRI onderzoek te ondergaan. Voor de hele kleine kinderen zal dit noodzakelijk blijven maar bij kinderen van 6 tot 14 jaar zou voorlichting en angst reductie kunnen leiden tot een afname van procedures onder sedatie.

Betere voorbereiding en angstreductie zal mogelijk leiden tot minder bewegingsartefacten waardoor de kans op opnieuw scannen van series kan worden gereduceerd.

Implementatie

Stap 1: Wordt lid

Ons virtual reality platform is er voor iedereen. Ieder ziekenhuis kan zich aansluiten om zo alle mogelijkheden met betrekking tot inzet van virtual reality video’s te bekijken. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Stap 2: Bepaal je wens

Welke producties zijn er beschikbaar? Hoe zet ik VR in ons ziekenhuis optimaal in? Hoe zorg ik dat het niet in de kast blijft liggen? Kan ik aansluiten bij de onderzoeksgroep MedVR? En wat is de meerwaarde van VR voor patienten? Krijg antwoord op je vragen door contact met ons op te nemen.

Stap 3: Aan de slag

Implementatie van VR is uitdagend maar zeker wel mogelijk. Ons team heeft inmiddels de juiste ervaring om samen met u een plan van aanpak te schrijven en ervoor te zorgen dat de juiste VR methoden bij uw patienten terecht komt.